Chyba nie znam osoby, która by nie lubiła kopytek. Te mięciutkie i pyszne kluseczki ziemniaczane mogą być dodatkiem do dania głównego (polane sosem mięsnym lub grzybowym), lub same być daniem głównym podane okraszone cebulką, boczkiem lub posypane cukrem. Ja preferuję wersję wytrawną, najlepiej odsmażone na masełku na złoto. Moja córeczka odziedziczyła po mnie "kluskowy apetyt", więc zajada się wszelkiego rodzaju kluchami, pierogami i makaronami. Hania ma zaledwie dwa i pół roku, ale już z wielką chęcią pomaga mi w kuchni.
1.5 kg ziemniaków
2 szklanki mąki krupczatki (poj. szklanki 250 ml) + do podsypywania
1 jajko L
sól
2 szklanki mąki krupczatki (poj. szklanki 250 ml) + do podsypywania
1 jajko L
sól
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz