Szarlotka to chyba najpopularniejsze polskie ciasto.. Półkruche ciasto i soczyste, kwaskowe jabłka z cynamonem to nieodłączny element szarlotki-. Moją postanowiłam urozmaicić o budyń, polewę kajmakową i posypkę z prażonych płatków migdałowych. Lekko słodki delikatny budyń idealnie kontrastuje z kwaskowymi, mocno cynamonowymi jabłkami. Wszystkiego dopełnia mocno słodka polewa z kajmaku i chrupiące płatki migdałów. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania- nie można się od niej oderwać.
Na ciasto (tortownica 24 cm):
2 szklanki mąki krupczatki (250ml)
1/2 szklanki cukru
1 całe jajko
1 żółtko
3 łyżki kwaśnej śmietany
125 g masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na warstwę jabłkową:
1 kg kwaśnych jabłek
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
cynamon według uznania (ja daję sporo)
Na masę budyniową
2 budynie waniliowe lub śmietankowe z cukrem
0,5 l mleka
Ponad to:
200 g gotowej masy kajmakowej
50 g płatków migdałowych
1/2 łyżki masła
1 łyżka bułki tartej
2 szklanki mąki krupczatki (250ml)
1/2 szklanki cukru
1 całe jajko
1 żółtko
3 łyżki kwaśnej śmietany
125 g masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na warstwę jabłkową:
1 kg kwaśnych jabłek
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
cynamon według uznania (ja daję sporo)
Na masę budyniową
2 budynie waniliowe lub śmietankowe z cukrem
0,5 l mleka
Ponad to:
200 g gotowej masy kajmakowej
50 g płatków migdałowych
1/2 łyżki masła
1 łyżka bułki tartej
ale pycha!
OdpowiedzUsuńistna rozpusta
OdpowiedzUsuń