Krokiety z mięsem z rosołu

Przeglądając różne grupy kulinarne, co poniedziałek natrafiam na pytanie: "co z mięsa z rosołu?". Robiłam już kotleciki, pierogi oraz galaretkę. Tym razem proponuję krokiety z drobiowego mięsa z rosołu. Aby farsz nie był suchy wraz z mięsem zmieliłam warzywa z rosołu. Doprawiłam wszystko mocno cebulką, czosnkiem oraz dużą ilością pieprzu. Jeszcze gorące, prosto z patelni z kubkiem gorącego barszczyku są po prostu pyszne. W przepisie przypominam również przepis na idealne naleśniki do krokietów, które nie pękają. Z podanych proporcji będziemy mieli 14-15 dużych pysznych krokietów.
P.s. jako dodatek polecam marynowane jalapeno- petarda

Na farsz
4 ćwiartki z kurczaka z rosołu (ok. 1 kg)
2 gotowane marchewki z rosołu
1 gotowany por z rosołu
1 mała, gotowana pietruszka z rosołu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
sól i pieprz

Na16 sztuk naleśników:
4 jaja L
2 szklanki mleka
4 łyżki oleju
2 szklanki gorącej wody
3 szklanki mąki
szczypta soli

Ponad o:
Olej do smażenia
4 jajka
1 łyżka mleka
bułka tarta
sól i pieprz 



  • 5 jaj 2 i 1/2 szklanki mleka 5 łyżek oleju 2 i 1/2 szklanki gorącej wody 3 i 2/3 szklanki mąki Naleśniki. Do wysokiej miski wlać mleko i jajka, chwilę miksować mikserem, następnie dodać gorącą wodę i znów miksować. Dodać olej oraz mąkę i znów miksować na gładka masę, odstawić ciasto na 30 minut. Na rozgrzanej patelni (już bez oleju) smażyć z obu stron cienkie naleśniki. Tak przygotowane naleśniki nie będą pękać przy zwijaniu.
    Mięso z kurczaka obrać z kości i przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa wraz z warzywami. Można je też rozdrobnić za pomocą elektrycznego rozdrabniacza lub malaksera. Cebulę posiekać, dodać do mięsa. Do mięsa dodać również przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać.
    Na naleśniki nakładać po kopiatej łyżce farszu i zawijać w krokietowe roladki.
    Jajka rozmącić z mlekiem, sola i pieprzem. Krokiety panierować w jajku, następnie bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na średnim ogniu, ze wszystkich stron na złoto. Serwować gorące na przykład z kubkiem czerwonego barszczu. Smacznego!

2 komentarze:

Popularne