Babeczki czekoladowe

Delikatne, mocno czekoladowe babeczki, idealne zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych do kawki. Delikatne i dość słodkie, ale można je też zrobić z czekolady gorzkiej, ja zrobiłam z czekolady mlecznej, ponieważ zarówno mąż jak i córcia wolą wypieki nieco słodsze.


NA 12 sztuk:

100 g masła
200 g mlecznej czekolady
150 g cukru
1 czubata łyżka prawdziwego kakao
120 g mąki
2 jajka
aromat waniliowy 


Piekarnik nagrzać do 190 st C. Czekoladę posiekać nożem . Masło z cukrem umieścić w garnuszku, postawić na gazie i ciągle mieszając rozpuścić. Następnie zdjąć garnuszek z gazu i dodać 3/4 posiekanej czekolady i aromat, mieszać do momentu aż czekolada rozpuści się w mieszance cukru z masłem. Kakao wymieszać z mąką, następnie dodawać stopniowo do mieszanki maślano-czekoladowej ciągle mieszając. Na samym końcu dodać do mieszanki jajka i dokładnie wymieszać. W foremkach na babeczki umieścić papilotki. Każdą z foremek wypełnić ciastem do 2/3 wysokości. Każdą babeczkę posypać resztą posiekanej czekolady. Piec przez 20 minut. Smacznego!

9 komentarzy:

Popularne