Ciągle szukam nowych pomysłów na codzienny łatwy, ale nie nudny obiad. Tym razem padło na schab. Wyciągnęłam kotlety z zamrażarki, ale nie za bardzo miałam ochotę na oklepane schaboszczaki. Zrobiłam schab w sosie z warzywami. Mięso wyszło mięciutkie, a marchewka i fasolka szparagowa dodały słodyczy potrawie. Mięsko jest w pysznym sosie, więc można je podać z ziemniakami lub kaszą, ja podałam z moją ulubioną kaszą pęczak.
500/600 g schabu bez kosci
1 garść zielonej fasolki szparagowej
1 duża marchewka
1 łyżeczka mąki
1 łyżka smalcu
Sól
Pieprz
1 garść zielonej fasolki szparagowej
1 duża marchewka
1 łyżeczka mąki
1 łyżka smalcu
Sól
Pieprz
Mięso umyć, osuszyć i pokroić na kotlety. Każdy kotlet posypać solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać smalec. Kotlety obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron na złoto. Mięso zalać na patelni ok. 0.7 l wrzątku i przykryć aby mieso sie dusiło, gdy jest prawie miękkie dodać pokrojoną i obraną fasolkę oraz marchewkę. Dusić jeszcze chwilę do miękkości warzyw. Ewentualnie doprawić do smaku. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz