Ciasto kefirowe ze Śliwkami i kruszonką



Idealnie puszyste i wilgotne ciacho, a do tego slodko-kwaśne renklody i chrupiąca kruszonka. Ciasto idealne, gdy nie za bardzo ciasta Ci wychodzą-to wyjdzie na pewno. Idealne gdy nie masz czasu-czas przygotowania to tylko 10 minut. Idealne bo można upiec z innymi owocami, wyjdzie z każdymi. No i dodatkowo to meeega tanie ciacho.

2.5 szklanki mąki (poj.250ml)
400 g kefiru
1/2 szklanki oleju
2 jajka L
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
aromat pomarańczowy

Na kruszonkę:
8 łyżek mąki
4 łyżki cukru
2 łyżki masła

Ponad to:
Ok.40 szt śliwek renklod


  • Ciasto kefirowe ze sliwkami i kruszonką Śliwki umyć, przekroić na pół o wyjąć pestki.Cukier zmiksować z jajkami, następnie dodać olej, kefir, proszek do pieczenia, mąkę i aromat i ponownie zmiksować. Wylać na blaszkę 25x25 cm wyłożoną papierem. Składniki na kruszonkę wymieszać szybko- konsystencja ma przypominać mokry piasek. Śliwki ułożyć na cieście, posypać kruszonką i piec w nagrzanym do 180 st C piekarniku przez 45 minut. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne