Jogurtowe babeczki z czarną porzeczką

Kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, a nie mamy za dużo czasu proponuję zrobić babeczki jogurtowe. Są ekspresowe i łatwe w wykonaniu, nie wymagają użycia miksera. Mięciutkie i wilgotne, dodatkowo smak czarnej porzeczki dodaje im kwaskowości. Nie trzeba używać jakiegoś szczególnego jogurtu, użyjcie jaki macie w domu ( u mnie był akurat trudkawkowy), resztę składników na pewno znajdziecie w lodówce:)


1 szklanka czarnej porzeczki
250 ml jogurtu ( u mnie truskawkowy)
3 jajka L 
2,5 szklanki mąki pszennej ( poj. 250 ml)
1/2 szklanki oleju
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

Piekarnik nagrzać do 180 st C. Jajka zmieszać za pomocą rózgi z cukrami aż będą białe. Następnie dodać jogurt i olej i znów wymieszać, na sam koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać na gładką masę. Do foremek na babeczki włożyć papilotki. Ciastem napełnić foremki do połowy wysokości. Następnie każdą babeczkę posypać porzeczkami. Piec 20 minut, po wyjęciu ostudzić. Smacznego!

2 komentarze:

Popularne