Właśnie teraz jest sezon na kiszenie ogórków, prócz tych pysznych chrupiących warzyw warto również wykorzystać wodę, którą były zalane w beczce.Woda z kiszenia ogórków doskonale wzmacnia odporność, pomaga na bóle głowy oraz zapobiega grzybicom. Pomaga przy dolegliwościach takich jak zgaga oraz przy skurczach mięsni. Idealnie nadaje się do marynowania mięs do pueczenia w piekarniku lub grillowanych. Dlatego nie wylewajcie wody z kiszenia ogórków i wykorzystajcie ją maksymalnie. Ja użyłam jej do marynowania mięsnych żeberek, mięso wyszło kruche, mięciutkie z wyraźnym aromatem kopru i czosnku.
1 kg mięsnych żeberek
ok. 2 litry wody z kiszenia ogórkow
pół główki czosnku również z zalewy
2 łyżeczki sosu worcestershire
2 łyzeczki miodu naturalnego
1/2 lyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka wędzone słodkiej papryki w proszku
ok. 2 litry wody z kiszenia ogórkow
pół główki czosnku również z zalewy
2 łyżeczki sosu worcestershire
2 łyzeczki miodu naturalnego
1/2 lyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka wędzone słodkiej papryki w proszku
Żeberka umyc i osuszyć, następnie pokroić na porcje i umieścić w pojemniku z przykrywką. Mięso zalać wodą z ogórków, do zalewy dodać pół główki czosnku z kiszenia ogórków. Pojemnik szczelnie zamknąć i odstawić do lodówki na 48h.
Po tym czasie mięso wyjąć, opłukać i osuszyć. Z miodu, sosu i przypraw przygotować marynatę i dokładnie pokryć nią żeberka. Uwaga nie dodajemy już soli, ponieważ mięso przeszło solą z wody z ogórków. Piec w piekarniku w 180 C w naczyniu żaroodpornym przez 1h pod przykryciem. Następnie przełączyć piekarnik na funkcję grilla i dopiekać jeszcze przez 0.5 h odwracając żebetka, aby się równo piekły. Ja mięsko podałam z mlodymi ziemniaczkami i koperkiem oraz z mizerią z ogórków. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz