Sezon na jagody, więc nie może zabraknąc jagodzianek. Pyszne, puszyste, delikatne, dla mnie idealne jako deser lub śniadanie. No i z Hanką mialam świetną zabawę przy bułeczkach, choć kuchnia wyglądała jakby tajfun po niej przeszedł:)
1/2 kg pszennej mąki
3 żółtka
1 całe jajko
100 g masła
50 g drożdży
2/3 szklanki cukru
250 ml mleka
1 opakowanie cukru cytrynowego
nadzienie:
300 g jagód
8 łyzeczek cukru pudru
lukier:
2 szklanki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki jagód
- Drożdże rozetrzeć z cukrem i połową ciepłego mleka, odstawić w ciepłe miejsce aż zaczyn zacznie pracować
- Do pracującego zaczynu przesiać makę, dodać cukier i cukier cytrynowy, 4 żółtka (białko zachowac do smarowania), rozpuszczone przestudzone masło, resztę mleka i cukru. Wyrabiać miękkie, elastyczne ciasto. Odstawić do wyrosnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 h, ciasto musi podwoić objętość.
- Ciasto podzielić na 16 równych części, z kazdej zrobić placuszek. Na kazdym ułożyć porcję jagód.
- Kazdą porcję posypać 1/2 łyzeczki cukru pudru.
- Bułeczki zawijać do środka i dokladnie zaklejać. Układać zawinięciem do spodu na wyłożonej papierem blasze. Odstawić na 15 minut do ponownego rośnięcia. Gdy bułeczki podrosną posmarować ich wierzch bialkiem. Piec w nagrzanym do 180 st C piekarniku przez 18/20 minut.
- W tym czasie kiedy buleczki się pieka robimy lukier. Jagody rozgniatamy widelcem, i wraz z 1/2 cukru stawiamy na gazie, delikatnie podgrzewamy, następnie zdejmujemy z gazu i dodajemy sok z cytryny i resztę cukru, dokładnie ucieramy. Jeszcze ciepłe, ale nie gorące bułeczki lukrujemy i zostawiamy do zastygnięcia polewy. Smacznego!
Joasiu
OdpowiedzUsuńPyszne jagodowe bułeczki:)
Widzę, że masz małą pomocnicę w kuchni?:)
Pozdrawiam smacznie:)
http://spacerem-przez-zycie.blogspot.com