Kruche rogaliki z domowym dżemem truskawkowym

Ekspresowe w wykonaniu, z kilku składników, które zawsze mam w domu. Delikatne kruche ciasto i słodko kwaśne wnętrze. Doskonałe do kawki, na słodkie śniadanko lub dla gości. Nawet początkująca kucharka poradzi sobie z wykonaniem tych rogalików.


Składniki na 32 szt:
2 i 1/2 szklanki mąki + do podsypywania
100 g masła
1/2 szklanki cukru pudru + do pozypania
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 całe jajko
1 żółtko
1/ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 słoiczek domowego dżemu truskawkowego



  • Kruche rogaliki z domowym dżememMąkę z do pieczenia przesiać do miski. Dodać starte na jarzynowej tarce zimne masło, cukier waniliowy, jajko, żołtko i 1/2 szklanki cukru pudru. Szybko zagnieść jednolite ciasto, owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na conajmniej pół godziny.
    Piekarnik nagrzać do 180 st C. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 4 części.
  • Kruche rogaliki z domowym dżemem truskawkowymZ każdej części ciasta uformować kulkę, którą rozwałkować na placek o śrrdnicy 26/28 cm. Plaski podzielić każdy na 8 części. Na każdej części wyłożyć po 1/2 łyżeczki dżemu, następnie zwinąć w rogalik. Rogaliki piec na wyłożonej papierem blasze przez 12 minut. Jeszcze gorące posypać cukrem pudrem. Smacznego!


4 komentarze:

Popularne