Kruche czekoladowe rogaliki

Kto nie lubi czekolady? Chyba nie ma takich osób. Każdy też wie, że czekolada i kakao to mnóstwo energii i endorfin-to świetna propozycja na rozpoczęcie dnia. Dziś na śniadanie proponuję kruche czekoladowe rogaliki z kremem czekoladowym, z gorącą kawą "niebo w gębie". Za sprawą Śniadaniowej Maślany Smak nabierają pysznego maślanego posmaku. Zróbcie z podwójnej porcji bo znikają błyskawicznie:)



Składniki na 16 szt:
1 szklanka mąki pszennej (250 ml)
1/4 szklanki cukru pudru + do posypania
100 g margaryny Śniadaniowa Maślany smak
1 łyżka dobrego, ciemnego kakao
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
1 płaska łyżka kwaśnej śmietany
4 łyżeczki kremu czekoladowego do smarowania pieczywa


Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać żółtko jajka, cukier puder, kakao, proszek do pieczenia i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto, owinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 st C.
Następnie wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 2 części i rozwałkować na dwa okrągłe placki. Placki podzielić każdy (niczym pizzę) na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nałożyć po pół łyżeczki kremu czekoladowego i zwinąć w ruloniki, zawijając końce do środka aby powstały rogaliki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i za pomocą pędzelka posmarować wierzch białkiem. Piec 10 minut, oprószyć cukrem pudrem jeszcze gorące rogaliki. Smacznego!

Wiele śniadań - jedna Śniadaniowa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne