Pomidorowo-bazyliowe serniczki z cukinią

A kto powiedział, że sernik tylko na słodko? 
Dziś prezentuje znakomite wytrawne serniczki z suszonymi pomidorami, bazylią i cukinią. Delikatne pomidorowo-serowe wnętrze doprawione świeżą bazylią czosnkiem,, suszonym oregano, otulone cukinią-znakomite na śniadanie. Twarożek w nowej odsłoni, będzie super pomysłem na twoje śniadanie.


Składniki na 5 szt:
250 g serka śmietankowego
6 połówek suszonych pomidorów
listki świeżej bazylii
2 łyżki Śniadaniowej Maślany smak
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1 jajko
1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku
sól i pieprz
1/2 małej cukini
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Piekarnik nagrzać do 170 st C. Bazylię i pomidory bardzo drobno pokroić.Ser umieścić w misce, dodać do niego łyżkę Śniadaniowej, bazylię, przeciśnięty przez praskę czosnek, pomidory, sól,koncentrat pomidorowy, pieprz, żółtko jajka, proszek do pieczenia i przyprawy, wszystko razem zmiksować.
Cukinię pokroić wzdłuż na cienkie plasterki. Pozostałą 1/2 łyżki Śniadaniowej wysmarować silikonowe foremki do babeczek. Wyłożyć foremki  plasterkami cukini. Białko ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą serową. Przełożyć masę do wyłożonych cukinią foremek, wyrównać wierzch. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 minut. W tym czasie na  patelni rozgrzać pozostałą margarynę położyć na niej pozostałe plasterki cukini i lekko je posolić. Zrumienione plasterki zwinąć w ruloniki. Ostygnięte serniczki wyłożyć na talerz, ozdobić rulonikami cukini i świeżą bazylią. Smacznego!


Wiele śniadań - jedna Śniadaniowa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne