Przeważnie gofry kojarzą na się z wakacjami nad morzem, gdzie pani z budki podje je z bitą śmietaną, owocami czy dżemem. Ale gofry nie zawsze muszą być na słodko. Dziś na śniadanie proponuję wytrawne gofry na słono z moimi ulubionymi składnikami- ze szparagami, szynką i żółtym serem. Wszystkie te składniki razem sprawiają, że mogę takie gofry jeść codziennie.
Składniki na 6 gofrów:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka
50 g margaryny śniadaniowej klasycznej
1/2 łyżeczki oleju
6 sztuk zielonych szparagów
4 plasterki szynki
50 g sera gouda
1 jajko L
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
Margarynę roztopić i ostudzić. Mąkę wsypać do miski, dodać jajko, sól, mleko, proszek do pieczenia i rozpuszczoną margarynę, wszystko wymieszać za pomocą trzepaczki. Nagrzać gofrownicę do maksymalnej temperatury. Szparagi wrzucić na 3 minuty do posolonego wrzątku, a następnie pokroić na niewielkie kawałki. Szynkę pokroić w kwadraciki, a ser żółty zetrzeć na tarce. Do ciasta dodać pokrojone szparagi, ser, szynkę i szczypior, ponownie wymieszać.
Olejem posmarować gofrownicę. Ciasto nakładać do gorącej gofrownicy i piec aż się zrumienią (gofry są gotowe kiedy swobodnie możemy otworzyć gofrownicę). Podawać gorące. Smacznego!
są smaczne.
OdpowiedzUsuńDziękuję
Usuń