Oboje z mężem lubimy kminek, jest on doskonałym dodatkiem do pieczywa. Bułeczki z ich dodatkiem idealnie komponują się z wędliną. Dodatkowo kminek jest idealny na wszelkie dolegliwości żołądkowe, bo pomaga w trawieniu. Bułeczki z kminkiem będą zatem świetną propozycją na rozpoczęcie dnia. Bułeczki śniadaniowe upiekłam z dodatkiem margaryny śniadaniowej klasycznej.
300 g mąki tortowej orkiszowej
250g mąki pszennej
250g mąki pszennej
300 ml ciepłej wody
25 g drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki kminku
1 łyżka margaryny śniadaniowej klasycznej
1 łyżka płatków pełnoziarnistych
Margarynę rozpuścić i ostudzić. Ciepłą wodę wymieszać z drożdżami i 2 łyżkami mąki i cukrem, odstawić aż drożdże zaczną pracować. Do miski przesiać pozostałą mąkę, dodać sól, kminek. Następnie dodać rozczyn i ostudzoną margarynę. Wyrobić miękkie ciasto, ja za pomocą robota wyrabiałam je 8 minut. Gotowe ciasto przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 h, ciasto powinno podwoić objętość. Piekarnik nagrzać do 200 st. C bez termoobiegu. Ciasto odgazować poprzez uderzenie miską z ciastem o blat. Następnie wyjąć ciasto i podzielić na 8 równych części. uformować bułeczki, posmarować je wodą i posypać płatkami. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.Piec na wyłożonej papierem do pieczenia blasze 15 minut. Smacznego
1 łyżka margaryny śniadaniowej klasycznej
1 łyżka płatków pełnoziarnistych
Margarynę rozpuścić i ostudzić. Ciepłą wodę wymieszać z drożdżami i 2 łyżkami mąki i cukrem, odstawić aż drożdże zaczną pracować. Do miski przesiać pozostałą mąkę, dodać sól, kminek. Następnie dodać rozczyn i ostudzoną margarynę. Wyrobić miękkie ciasto, ja za pomocą robota wyrabiałam je 8 minut. Gotowe ciasto przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 h, ciasto powinno podwoić objętość. Piekarnik nagrzać do 200 st. C bez termoobiegu. Ciasto odgazować poprzez uderzenie miską z ciastem o blat. Następnie wyjąć ciasto i podzielić na 8 równych części. uformować bułeczki, posmarować je wodą i posypać płatkami. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.Piec na wyłożonej papierem do pieczenia blasze 15 minut. Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz