Truskawkowe, coroczne szaleństwo u mnie w pełni. Były już knedle, koktajle, drożdżówka i ulubione truskawki ze śmietana i cukrem. Nadszedł czas na mega truskawkowy gotowany sernik. Delikatna masa serowa, mus truskawkowy i całe truskawki, jak dla mnie meega połączenie. W sam raz na upały za oknem na zimno i bez pieczenia!
Na keksówkę o dł. 25 cm
Mus:
700 g truskawek
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
Na masę serową
250 g serka śmietankowego (mój ulubiony lub pacynka)
1 budyń śmietankowy
3 czubate łyżki cukru pudru
125 g prawdziwego masła 82/83%
1 jajko L
1/2 szklanki mleka
ponad to:
300 g truskawek
100 g herbatników
Mus:
700 g truskawek
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
Na masę serową
250 g serka śmietankowego (mój ulubiony lub pacynka)
1 budyń śmietankowy
3 czubate łyżki cukru pudru
125 g prawdziwego masła 82/83%
1 jajko L
1/2 szklanki mleka
ponad to:
300 g truskawek
100 g herbatników
Mus. truskawki umyć , osuszyć i pozbawić szypułek. Przełożyć do garnuszka i za pomocą blendera rozdrobnić razem z cukrem pudrem. Rozdrobnione dokładnie truskawki postawić na ogień i mieszając zagotować. Zdjąć z palnika dodać żelatynę i dokładnie za pomocą rózgi rozmieszać. Keksówkę wyłożyć folią spożywczą i wlać do niej mus. Odstawić do ostygnięcia. Kiedy mus zacznie tężeć wyłożyć na niego warstwę herbatników i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Masa. Masło rozpuścić z cukrem i odstawić do ostygnięcia. Serek, jajko, mleko i budyń zmiksować mikserem lub bardzo dokładnie wymieszać rózgą. Dodać do rozpuszczonego masła i połączyć na gładką masę. Postawić na gaz i gotować cały czas mieszając aby się nie przypalił. Jak tylko masa serowa się zagotuje zdjąć z ognia.
Wylać połowę masy serowej na herbatniki, ułożyć całe truskawki, zalać pozostałym serem i ułożyć na wierzch warstwę herbatników. Odstawić do lodówki na kilka godzin, Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz