Wieprzowe klopsiki pieczone w piekarniku u mnie w pikantnej, mocno przyprawionej wersji. Soczyste i mocno pomidorowe. Nieco lżejsza wersja bez dodatkowego tłuszczu i stania przy patelni czy garnku. Do podania z ryżem, makaronem lub ziemniakami.
Składniki
Na klopsiki:
500 g łopatki wieprzowej
1 cebula
1 jajko
1 łyżka bułki tartej
2 ząbki czosnku
1/4 papryki ostrej w proszku
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 słodkiej papryki w proszku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól
1 łyżka maki pszennej
Na sos:
400 g pomidorów krojonych w puszce
2 łyżki dobrego koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
suszona bazylia
suszone oregano
1 świeża papryczka chili
sól i pieprz
500 g łopatki wieprzowej
1 cebula
1 jajko
1 łyżka bułki tartej
2 ząbki czosnku
1/4 papryki ostrej w proszku
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 słodkiej papryki w proszku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól
1 łyżka maki pszennej
Na sos:
400 g pomidorów krojonych w puszce
2 łyżki dobrego koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
suszona bazylia
suszone oregano
1 świeża papryczka chili
sól i pieprz
Pomidory wraz z papryczką i koncentratem rozdrobnić w blenderze, dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. Sosem zalać klopsiki. Piec w nagrzanym do 180 st piekarniku przez 40 minut. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz