Koperek uwielbiam i staram się mieć w domu jego zapasy.Teraz właśnie koperek jest najbardziej dorodny aromatyczny i pachnący. Warto więc przygotować jego zapas na zimę. Zawsze koperek mroziłam, tym razem postanowiłam wykorzystać najstarszy naturalny konserwant jakim jest wydobywana w kopalniach soli sól kamienna niejodowana. Tak przygotowany koperek można przechowywać nawet do roku czasu!
świeży zielony koperek
sól niejodowana kamienna do przetworów u mnie O'Sole
sól niejodowana kamienna do przetworów u mnie O'Sole
Koperek dokładnie umyć i rozłożyć na ściereczce bądź ręczniku papierowym aby dokładnie wysechł. Koperek obrać z grubych łodyg i dokładnie siekać bardzo ostrym nożem (jeżeli nóż będzie tępy łodyżki będą zmiażdżone i stracimy dużo aromatu) lub nożycami do ziół. Małe słoiczki wyparzyć i dokładnie osuszyć. Do słoiczka włożyć warstwę koperku i ugnieść go drewnianym tłuczkiem, posypać dość grubą warstwą soli, następnie położyć znów warstwę koperku, ugnieść i posypać solą. Układać warstwy koperku na przemian z solą, do samej góry słoiczka. Ostatnią warstwą ma być sól. Przechowywać w chłodnym miejscu, można w lodówce. Smacznego!
Wszystko super, ale jak go potem używać z taką ilością soli?
OdpowiedzUsuńNormalnie, większość soli zostaje w sloiku, poza tym jak np. Używam do zupy, to po prostu mniej ją solę
Usuń