Kalafior faszerowany mięsem zapiekany pod serowym beszamelem

Pomysł zaczerpnęłam z popularnego kanału Smaczny tv, jednak przepis zmodyfikowałam, ponieważ czas gotowania i pieczenia podany w tym przepisie jest nieadekwatny. Potrawa jest naprawdę pyszna,kalafior soczysty, a sos serowy rewelacyjny. Kalafior wystarcza dla 3 osób i nie potrzeba podawać już do niego ziemniaków


1 średni kalafior

350 g mięsa mielonego z karczku
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
1 średnia cebula
1 jajko
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki

Na sos:
200 ml mleka
2 łyżki masła
1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
szczypta gałki muszkatołowej
200 g sera gouda
szczypta pieprzu


  • Kalafior faszerowany mięsem zapiekany pod serowym beszamelemKalafior oczyścić z liści i wyciąć głąb. W dużym garnku wstawić wodę i kiedy zacznie wrzeć wsadzić do niej kalafior, gotować 8 minut, po czym delikatnie go wyciągnąć do miski z zimną wodą. Kalafior ostudzić i osuszyć.
  • Kalafior faszerowany mięsem zapiekany pod serowym beszamelem Do mięsa dodać koncentrat i przyprawy. Czosnek przecisnąć przez praskę, a cebulę obrać i pokroić w kostkę, dodać do mięsa. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
Kalafior faszerowany mięsem zapiekany pod serowym beszamelem Kalafior umieścić w misce i mocno dociskając faszerować mięsem. Piekarnik nagrzać do 180 st. Kalafior owinąć folią aluminiową i piec przez 15 minut.

  •  Sos. Masło rozgrzać w rondelku , dodać mąkę i delikatnie zrumienić. Następnie dolać zimne mleko i energicznie mieszając trzepaczką doprowadzić do wrzenia., Dodać przyprawy, i ser, mieszać aż ser się rozpuści, a następnie zdjąć z gazu. Kalafior odwinąć z folii i umieścić w naczyniu żaroodpornym, zalać go sosem i wstawić do piekarnika. Piec przez 1h 20/1 h 30 min. Podawać na gorąco. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne