Już są na straganach polskie truskawki! Między innymi dla tego tych knedli co roku czekam na truskawki. Tradycyjne danie bez, którego sezon truskawkowy dla mnie nie istnieje:) Delikatne, mięciutkie z pachnącym truskawkowym wnętrzem, u mnie koniecznie polane kwaśną śmietaną i posypane cukrem. Można je podać również z cynamonem.
Na 16 dużych knedli:
1,5 kg "starych" ziemniaków
1 duże jajko lub 2 małe
400-450 g mąki pszennej
2 duże łyżki i szczypta soli
7-8 łyżeczek cukru + do posypania
ok. 15 szt. truskawek
1,5 kg "starych" ziemniaków
1 duże jajko lub 2 małe
400-450 g mąki pszennej
2 duże łyżki i szczypta soli
7-8 łyżeczek cukru + do posypania
ok. 15 szt. truskawek
uwielbiam takie knedle
OdpowiedzUsuńU mnie cała rodzinka uwielbia:)
Usuń