Ciasteczka jęczmienne z migdałami i rodzynkami

Chrupiące i dość zdrowe (jedyny mankament, to biały cukier, który można zastąpić brązowym), bo z pełnoziarnistych płatków.Pełne migdałów, i rodzynek. Z dodatkiem prawdziwego miodu i gorzkiej czekolady . Doskonałe jako przekąska między posiłkami, a także na pyszne pełnowartościowe śniadanie, które można zabrać ze sobą do pracy.


2 szklanki płatków jęczmiennych pełnoziarnistych
1,5 szklanki mąki krupczatki (szklanka 250 ml)
100 g prawdziwego masła.
100 g migdałów
100 g rodzynek
50 g gorzkiej czekolady
2 łyżki prawdziwego miodu
1/2 szklanki cukru
2 jajka
3 łyżki mleka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia



  •    Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do ostudzenia. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać. Migdały posiekać nożem na dość spore kawałki (mają być wyczuwalne w ciastkach). Czekoladę drobno posiekać. Migdały i czekoladę wsypać do mąki, następnie dodać płatki, jajka, ostudzone masło, mleko, miód i cukier. Wszystko razem wymieszać.
  •    Piekarnik nagrzać do 170 st C. Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. na papierze za pomocą łyżki wykładać ciasto w kształt okrągłych dużych ciastek. Piec 15 minut aż ciasteczka będą rumiane. Smacznego!

1 komentarz:

Popularne