Tunel malinowy

Delikatny biszkopt, masa serowa ze śmietaną i malinami, galaretka malinowa i całe maliny- to właśnie ciacho, które spełni marzenia malinowych maniaków. Nie spodziewałam się, że mrożone maliny od mogą smakować jak te świeżo zerwane z krzaka! Są idealnie opakowane, więc nie ma mowy o pogniecionych owocach. Serdecznie polecam mrożone maliny Hortex, rewelacyjne do wszelkiego rodzaju ciast i deserów.



Składniki na dużą keksówkę
Na biszkopt:
3 jajka
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczka proszku do pieczeenia
1/2 szklanki cukru
Na masę :
250 g serka śmietankowego
2 łyżeczki żelatyny
1/2 opakowania malin mrożonych Hortex
1/4 szklanki wrzątku
3 łyżki cukru pudru
200 ml śmietanki 30 %
Na polewę
100 g białej czekolady
50 ml śmietanki 30%
szczypta czerwonego barwnika
Ponad to
1 galaretka malinowa
1/2 opakowania malin Hortex
10 biszkoptów
150 ml śmietanki 30 %
1 łyżka cukru pudru



Białka ubić z cukrem, dodawać po jednym żółtku nadal miksując, następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać wszystko delikatnie szpatułką lub łyżką. Biszkopt piec na blaszce od piekarnika w 180 st, przez ok 15 minut. (blaszka musi być wyłożona papierem do pieczenia). Biszkopt ostudzić. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Odstawić do ostygnięcia.
Keksówkę wyłożyć folią spożywczą. Biszkopt uciąć na wymiary blaszki, tj na spód i dłuższe boki, wyłożyć keksówkę biszkoptem.
Śmietankę ubić z cukrem, następnie dodać serek i maliny, ubijać do całkowitego połączenia się składników. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, zmiksować z masą malinowo serową, wylać do keksówki, zostawić do stężenia.
Na masę serową wyłożyć pozostałe maliny, na maliny wylać tężejącą galaretkę. Na galaretkę wyłożyć biszkopty. Odstawić do całkowitego stężenia.

Ciasto delikatnie wyjąć z blaszki, ułożyć biszkoptami do dołu. Śmietankę zagotować i rozpuścić w niej barwnik, zalać śmietanką połamaną czekoladę, dokładnie wymieszać aż będzie gładka.  Kiedy polewa już zacznie gęstnieć wylać ją na ciasto. Poczekać aż całkiem stężeje.  Śmietankę ubić z cukrem. ozdobić ciasto śmietaną za pomocą szprycy. Smacznego!





2 komentarze:

Popularne