Tort serowy z brzoskwiniami

Przepis z archiwów mojego komputera, zdjęcia średniej jakości, ale za to ciasto tak dobre, że zdecydowałam się wrzucić przepis.
Sernik gotowany nauczyła mnie robić moja mama, wprowadziłam do przepisu moje modyfikacje i tak powstał tort serowy. Masa serowa jest delikatna i lekka, do tego słodkie brzoskwinie, wilgotny biszkopt nasączony syropem z brzoskwiń i galaretka. W sezonie można użyć świeżych brzoskwiń lub nektarynek, ale teraz jak najbardziej nadają się te z puszki. Do tortu zużyłam tylko połowę biszkoptu, (można odłożyć do innego ciasta-znakomicie przechowuje się w lodówce owinięty szczelnie folią) można użyć całego, ale wtedy należy podwoić masę serową, można również upiec biszkopt z połowy składników. 


na tortownicę 26 cm

Biszkopt:
6 jaja
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szk.l wody
1/2 szkl.oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2/3 szkl cukru
esencja waniliowa
szczypta soli

Ponad to:
1 łyżeczka masła
1 łyżka bułki tartej

Krem serowy:
250 g sera białego homogenizowanego (np.Pacynka)
250 g Palmy "Z murzynkiem"
1 szk.l cukru pudru
1 budyń śmietankowy
1/2 szkl. mleka
2 jaja

Do dekoracji:
brzoskwinie 
2 galaretki brzoskwiniowe

Do nasączenia:
połowa syropu z brzoskwiń
100 ml likieru brzoskwiniowego


  • Biszkopt.Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem dodając stopniowo pozostałe składniki. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pianę z białek delikatnie połączyć z resztą ciasta. Dno tortownicy wyłożyć papierem, boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą, aby ciasto mogła się "wspinać " po bokach tortownicy. Piec w 180 st bez termoobiegu przez 45-50 min.
  • Krem.Margarynę rozpuścić z cukrem pudrem i odstawić do ostygnięcia.
    Budyń, ser, mleko i jaja zmiksować. Kiedy margaryna będzie już letnia dodać do niej ser i bardzo dokładnie wymieszać. Gotować ser,aż do pierwszych bąbelków na powierzchni cały czas mieszając. Kiedy tylko zacznie się gotować natychmiast zestawić z ognia. Odstawić do ostygnięcia, co jakiś czas przemieszać aby nie powstał nam kożuch.
  • Galaretki brzoskwiniowe przygotować według przepisu na opakowaniu i odstawić do ostygnięcia.Biszkopt przeciąć na 4 blaty. Do tego tortu potrzebne nam będą tylko dwa. Blaty nasączamy przygotowaną mieszanką z syropu i alkoholu. Zimny krem serowy dzielimy na dwie części i smarujemy nim blaty. Górę tortu ozdabiamy brzoskwiniami i zalewamy tężejącą galaretką. Odstawiamy do lodówki do czas całkowitego stężenia galaretki. Smacznego!

4 komentarze:

Popularne