Przepis z archiwów mojego komputera, zdjęcia średniej jakości, ale za to ciasto tak dobre, że zdecydowałam się wrzucić przepis.
Sernik gotowany nauczyła mnie robić moja mama, wprowadziłam do przepisu moje modyfikacje i tak powstał tort serowy. Masa serowa jest delikatna i lekka, do tego słodkie brzoskwinie, wilgotny biszkopt nasączony syropem z brzoskwiń i galaretka. W sezonie można użyć świeżych brzoskwiń lub nektarynek, ale teraz jak najbardziej nadają się te z puszki. Do tortu zużyłam tylko połowę biszkoptu, (można odłożyć do innego ciasta-znakomicie przechowuje się w lodówce owinięty szczelnie folią) można użyć całego, ale wtedy należy podwoić masę serową, można również upiec biszkopt z połowy składników.
na tortownicę 26 cm
Biszkopt:
6 jaja
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szk.l wody
1/2 szkl.oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2/3 szkl cukru
esencja waniliowa
szczypta soli
Ponad to:
1 łyżeczka masła
1 łyżka bułki tartej
Krem serowy:
250 g sera białego homogenizowanego (np.Pacynka)
250 g Palmy "Z murzynkiem"
1 szk.l cukru pudru
1 budyń śmietankowy
1/2 szkl. mleka
2 jaja
Do dekoracji:
brzoskwinie
2 galaretki brzoskwiniowe
Do nasączenia:
połowa syropu z brzoskwiń
100 ml likieru brzoskwiniowego
Biszkopt:
6 jaja
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szk.l wody
1/2 szkl.oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2/3 szkl cukru
esencja waniliowa
szczypta soli
Ponad to:
1 łyżeczka masła
1 łyżka bułki tartej
Krem serowy:
250 g sera białego homogenizowanego (np.Pacynka)
250 g Palmy "Z murzynkiem"
1 szk.l cukru pudru
1 budyń śmietankowy
1/2 szkl. mleka
2 jaja
Do dekoracji:
brzoskwinie
2 galaretki brzoskwiniowe
Do nasączenia:
połowa syropu z brzoskwiń
100 ml likieru brzoskwiniowego
wspaniale wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuję
Usuńpychotka
OdpowiedzUsuńA czemu nie ma w przekroju?☺
OdpowiedzUsuń