Jajka maja dużo witaminy A, D, E, K, B2 i B12, zawierają również dużo cennych składników jak tłuszcze i węglowodany. Żółtko jest źródłem lecytyny i luteiny. Najcenniejszym ich składnikiem są jednak białka przez co są doskonałym zamiennikiem mięsa.
Proste bezmięsne danie, które z powodzeniem zastąpi klasycznego mielonego. Kotleciki są dobrze doprawione i mają chrupiącą panierkę. Wykonanie jest banalnie proste i ekspresowe. Można je podać z dowolnym sosem-ja polecam domowy śmietanowo-chrzanowy. Dlatego na postne piątki, nie tylko rybka:)
Na 12 kotlecików
12 jajek
3 łyżki bułki tartej
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanego koperku
Sól i pieprz
Olej do smażenia
Bułka tarta do panierowania
3 łyżki bułki tartej
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanego koperku
Sól i pieprz
Olej do smażenia
Bułka tarta do panierowania
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz