Domowe chlebki pita



Placki pita to okrągłe chlebki popularne w krajach Bliskiego Wschodu jadane z różnymi pikantnymi sosami. Ja dziś proponuję domową pitę typu greckiego, która po przekrojeniu tworzy kieszonkę doskonale nadającą się do faszerowania. W moim domu najbardziej lubimy nadzienie z kurczaka i warzyw z dodatkiem sosu jogurtowo-czosnkowego. Domowe pity są łatwe w przygotowaniu i dużo smaczniejsze od sklepowych, a do tego są bardzo tanie.

Na 12 chlebków
3 szklanki mąki pszennej (poj. 250 ml)
320 ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
20 g świeżych drożdży

  • Domowe chlebki pita Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, następnie dodać mąkę i sól. Wyrabiać gładkie elastyczne ciasto. Ja wyrabiałam mikserem z hakiem przez 15 min. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło objętość.
  • Domowe chlebki pitaNastępnie ciasto podzielić na 12 części, z każdej z nich zrobić kulkę.
  • Domowe chlebki pitaKulki rozwałkować na placuszki o średnicy 12-15 cm, zostawić do wyrośnięcia na ok 40 minut.
  • Domowe chlebki pitaWyrośnięte placuszki piec w 250 st. C. Przez ok 8-12 minut, tak aby były rumiane. Ja piekłam je na kamieniu do pizzy, który wcześniej nagrzałam, więc placki piekły się ok. 8 minut. Można też w piekarniku rozgrzać wcześniej blachę, wtedy pity będą się piekły ciut dłużej. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne