Surówka z pora i jabłka

Por to warzywo bardzo zdrowe zawiera dużą dawkę wapnia, żelaza i kwasu foliowego. Ja por wprost uwielbiam, zarówno ugotowany z rosołu jak i na surowo. Jest dość ostry w smaku, ale nie tak bardzo jak cebula, dlatego można go używać zamiennie w potrawach, gdy przeszkadza nam smak cebuli. Tą surówkę lubię najbardziej do mięs w sosie-lekko pikantny smak pora przełamany smakiem słodkiego jabłka. Polecam wypróbować ten prosty, tani i zdrowy dodatek do obiadu.


2 średnie pory
1 średnie jabłko
1/2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oleju
sól 
cukier
pieprz


Z pora ściągnąć wierzchnie liście, odciąć zielone końcówki i dokładnie opłukać go z piachu. Pokroić w półplasterki. Zagotować wodę i zalać pokrojonego pora wrzątkiem, odcedzić po ok.2 minutach. W tym czasie obrać jabłko i zetrzeć je na tarce jarzynowej-skropić sokiem z cytryny. Olej wymieszać z cukrem, solą i pieprzem. W salaterce umieścić odcedzony dobrze por i jabłko. Wszystko zalać sosem z oleju i przypraw i dokładnie wymieszać. Surówkę podawać schłodzoną. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne