Ciasto góra lodowa (przepis na dużą blaszkę)

To ciasto to prawdziwy hit internetu, wiec nie mogłam go nie spróbować zrobić. No i okazało się, ze w rodzinie też tak zasmakował, że za pierwszym razem nie zdążyłam zrobić zdjęć:) Ciasto jest niezwykle smaczne, wilgotne, a polewa jest naprawdę rewelacyjna. Zmodyfikowałam przepis, bo mam dość duże blaszki -25x30 cm i ciasto wychodziło według mnie za niskie. Dodałam od siebie też nasączenie z kawy cappuccino, aby biszkopt był bardziej wilgotny. I choć wymaga trochę więcej pracy polecam je szczególnie na rodzinne imprezy, bo efektownie wygląda i jest naprawdę obłędne w smaku.


Na biszkopt:
8 jajek L
6 łyżek mąki krupczatki
2 czubate łyżki dobrego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru (poj.250 ml)

Na masę budyniową:
1 litr mleka
320 g prawdziwego masła
3 budynie waniliowe
szczypta startej laski wanilii
3 żółtka
2/3 szklanki cukru (poj.250 ml)

Na polewę:
2 i 1/2 szklanki mleka w proszku + 2 łyżki
2 łyżki dobrego kakao
125 ml wody
250 g masła
2/3 szklanki cukru

Ponad to:
300 g dużych okrągłych biszkoptów
300 ml kawy cappuccino


Biszkopt. Białka ubić na pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, a następnie nadal miksując dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i kakao. do masy z białek stopniowo dodawać po łyżce mąki z kakao i delikatnie mieszać już tylko szpatułką, aby piana nie opadła. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto wylać na papier. Piec w 180 st C przez 30 min. Biszkopt ostudzić.
Krem. W czasie gdy biszkopt się piecze gotujemy budyń. Szklankę mleka odlewamy, resztę zagotowujemy z cukrem. Do szklanki mleka dodajemy żółtka, budynie i wanilię dokładnie mieszamy. Gdy mleko się zagotuje wlewamy miksturę do mleka i gotujemy energicznie mieszając, aż się zagotuje. Budyń zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Należy przykryć go folią spożywczą, aby nie zrobił się kożuch. Miękkie masło ubijamy na puch i nadal ubijając dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Krem powinien być gładki i bez grudek.
Wystudzony biszkopt kroimy na dwa placyki. Do blaszki wkładamy jeden placek, nasączamy go połową kawy cappuccino i wykładamy na to połowę masy budyniowej, przykrywamy drugim plackiem, nasączamy go kawą i wykładamy drugą połowę masy. Biszkopty dzielimy na połówki i układamy w rzędach na sztorc.
Polewa. Rozpuszczamy wodę z masłem. dodajemy do niego 2 i 1/2 szklanki mleka w proszku i dokładnie mieszamy. Polewę dzielimy na pół-do jednej dodajemy kakao, a do drugiej pozostałe 2 łyżki mleka w proszku. Ciasto polewamy na zmianę jasna i ciemną polewą tworząc esy floresy. Ciasto przed podaniem należy schłodzić. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne