Klasyczne danie kuchni polskiej zmodyfikowane przeze mnie. Bitki zrobiłam z wieprzowiny, a nie z wołowiny, a zamiast klasycznego sosu zrobiłam sos musztardowy. Mięso wyszło kruchutkie i smaczne, a sos dodatkowo nadał pysznego smaku. Niewiele składników, które zawsze mam w domu zmieniło "zwykłą" potrawę w całkiem nową. Serdecznie polecam!
700 g szynki wieprzowej
2 łyżki mąki
100 g musztardy stołowej
1 łyżeczka miodu
sól i pieprz
3 łyżki oleju
2 łyżki mąki
100 g musztardy stołowej
1 łyżeczka miodu
sól i pieprz
3 łyżki oleju
Mięso umyć i pokroić na 1 cm plastry. Oprószyć solą i pieprzem i dokładnie rozbić tłuczkiem do mięsa. Na patelni rozgrzać olej. Bitki dwustronnie obtaczać w mące i na bardzo gorący oleju smażyć szybko z dwóch stron na złoto. Podsmażone bitki umieszczać w garnku. Na patelnię wlać wrzątek i zlać wszystko do garnka z mięsem. Dolać jeszcze wrzątku, tak aby zakrywał mięso. Dodać jeszcze sól i pieprz i dusić na małym ogniu ok. 1 godziny, aż mięso będzie mięciutkie. Mięso wyjąć z garna, dodać musztardę i miód, zagotować i ewentualnie jeszcze doprawić. Mięso podawać z sosem, ziemniakami lub kluskami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz