Sernik gotowany malinowo-kokosowy

To ciasto robiłam już jakiś czas temu i zupełnie nie wiem czemu nie wrzuciłam go jeszcze na bloga, bo jest naprawdę obłędne w smaku. To pyszne połączenie to serowo-kokosowa masa z sera gotowanego i delikatna i lekka masa budyniowa-malinowa. Do tego świeże maliny, kakaowy biszkopt nasączony malibu i delicje. Można jeść i jeść. Serdecznie polecam, choć jest z nim trochę pracy:)


Na blaszkę 25x30 cm

Biszkopt
3 duże wiejskie jaja
3 łyzki mąki pszennej
1 łyżka maki ziemniacznej
1 łyżka kakao
1/3 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
szczypta soli

Masa serowo-kokosowa
500 g sera mielonego typu Pacynka
1 kostka Palmy Bielmar
1 szkl. cukru pudru
100 g wiórków kokosowych
2 jaja 
1/2 szkl. mleka
a budyń waniliowy lub śmietankowy z cukrem

Masa malinowa
2 budynie malinowe z cukrem
500 ml mleka
1 łyżka maki ziemniaczanej
300 g prawdziwego masła 82%

Ponad to
500 g malin
2 opakowania tortenguss do czerwonych owoców 
6 łyżek cukru do polewy (ja zamiast 6 łyżek cukru dałam 3 łyżki cukru i 3 łyżki syropu malinowego)
1 duże lub 2 małe opakowania delicji o smaku malinowym
100 ml malibu do nasączenia

  • image-0ib46ox Biszkopt.Białka oddzielamy od żółtek. Mąki, proszek do pieczenia i kakao mieszamy razem w oddzielnym naczyniu. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną piane i utrwalamy ją cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Następnie do piany stopniowo przesiewamy mąki z kakao i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki. Już nie miksujemy. Pieczemy na wyłożonej papierem blasze (tylko dno) przez 25 min w 180 st. bez termoobiegu. Biszkopt studzimy w piekarniku.
  • image-17uas5hMasa malinowa. Z pół litra mleka odlewamy pół szklanki i rozpuszczamy w tym budynie i mąkę ziemniaczaną.Resztę mleka zagotowujemy i gotujemy gęsty budyń. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 
    Masło w temperaturze pokojową ubijamy, aż będzie puszyste i stopniowo dodajemy po łyżce zimnego budyniu.
  • image-0kv9pelMasa serowo-kokosowa.Ser, jaja,mleko i budyń zmiksować. Margarynę z cukrem rozpuścić i przestudzić. Do margaryny z cukrem dodać ser, dokładnie wymieszać i zagotować, cały czas mieszając, aby się masa nie przypaliła. Kiedy masę ściągniemy z gazu dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.
  • image-0nx7nmfBiszkopt nasączyć likierem malibu.Na biszkopt wykładamy masę malinową, na to kładziemy delicje (wolne przestrzenie pomiędzy ciastkami można wypełnić malinami) i masę serową.
  • image-12l608tNa samą górę wykładamy maliny i zalewamy tortengussem. (tortenguss rozpuszczamy w wodzie z cukrem i chwilę gotujemy, jeszcze ciepłym polewamy maliny) Smacznego
  • p.s.Tortenguss to niemiecka glazura do ciast coś pomiędzy galaretką a gęstym kisielem, jeżeli nie mamy tortengussa można zastąpić go galaretką malinową.Ja jednak wolę tortenguss, bo jest lżejszy od galaretki i ścina się błyskawicznie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne