Bułeczki pszenno-żytnie

Gdy zabraknie nam pieczywa, gdy nie chce nam się iść do sklepu, lub gdy po prostu mamy chęć na domowe pieczywo polecam pyszne bułeczki śniadaniowe, proste i ekspresowe w wykonaniu. Bułeczki można posypać czarnuszką lub słonecznikiem, ja bardzo lubię sezam, dlatego posypałam sezamem.


Na 8 bułek:

400 g mąki pszennej
100 g mąki żytniej z pełnego przemiału
30 g drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
4 łyżki oleju
3 łyżki sezamu do posypania
500 ml ciepłej wody


  • Bułki pszenno-żytnie Z cukru, drożdży i 3 łyżek ciepłej wody zrobić zaczyn, przykryć ściereczką i odstawić, aż zacznie pracować (mają pojawić się bąbelki). Następnie do zaczynu dodać resztę składników i wyrobić mikserem z końcówką hakową na gładkie elastyczne ciasto. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na ok. godzinę -ma podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części i uformować z nich okrągłe bułeczki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki posmarować za pomocą pędzelka wodą i posypać sezamem. Znów odstawić do wyrośnięcia.
  • Bułki pszenno-żytnie Piekarnik nagrzać do 200 st C. Wyrośnięte bułki piec 30 min, przez pierwsze 20 min na opcji góra-dół, następnie 10 min przed końcem zmienić ustawienia piekarnika jedynie na dolną grzałkę, a bułki posmarować wodą aby były błyszczące. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne