Sklepowe sałatki zawierają bardzo dużą ilość majonezu i mało śledzia. U mnie śledzia jest dużo, majonezu zaledwie 1 łyżka, a poza tym jest mnóstwo groszku, marchewki, jajka i ogórka kiszonego-dla mnie idealna. Sałatka ta doskonale sprawdzi się na domowe imprezy lub na zwykłą kolację w poście. Serdecznie polecam.
600 g filetów śledziowych z zalewy octowej
1 łyżka posiekanej cebulki z zalewy
1 słoik marchewki z groszkiem i kukurydzą
2 małe ziemniaki
3 jajka
1 łyżka majonezu
3 ogórki kiszone
1 łyżka siekanej natki pietruszki
sól i pieprz
1 łyżka posiekanej cebulki z zalewy
1 słoik marchewki z groszkiem i kukurydzą
2 małe ziemniaki
3 jajka
1 łyżka majonezu
3 ogórki kiszone
1 łyżka siekanej natki pietruszki
sól i pieprz
Ziemniaki ugotować w mundurkach i ostudzić. Jajka ugotować na twardo i zalać zimną wodą. Natkę pietruszki posiekać. Śledzie odsączyć z zalewy i pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki, jajka i ogórki pokroić w kostkę. Cebulkę drobno posiekać. Wszystkie składniki umieścić w misce, dodać majonez, natkę, sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na ok. Godzinę. Sałatkę podawać z pieczywem schłodzoną. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz