Surówka z kapusty pekińskiej z papryką i pomidorem



Często mamy problem jaką podać surówkę do obiadu. Ja zrobiłam ta akurat z tego, co miałam w domu. Muszę przyznać, że wyszła naprawdę dobra w smaku. Prosta, smaczna surówka do obiadu z kapusty pekińskiej, papryki, pomidora, cebuli i jabłka, z zieleniną. Bez majonezu, więc niezbyt tucząca. Zdrowa, pełna witamin i kolorów.Doskonale nadaje się do wszelkiego rodzaju mięs.

6 liści kapusty pekińskiej
1 małe jabłko
1 średnia czerwona papryka
1 mała cebula
1 duży pomidor
1 łyżeczka posiekanego koperku
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka oleju
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz
cukier

Liście kapusty umyć i drobno pokroić. Pomidor umyć i pokroić na małe kawałki. Paprykę umyć i pokroić w dość drobną kosteczkę. Cebulę obrać posikać bardzo drobno. Jabłko obrać i zetrzeć na jarzynowych oczkach tarki. W szklance wymieszać sok z cytryny, olej, natkę, koperek i przyprawy. Wszystkie składniki umieścić w salaterce. Wszystko zalać sosem i dokładnie wymieszać. Podawać do obiadu, do wszystkich mięs, klusek, czy ziemniaków. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne