Uwielbiane przez wszystkich ciasteczka orzeszki, u mnie z kremem, a jakże z orzechów włoskich. Przepis mam od babci (foremki też od babci pożyczone:)), jedyne co w nim zmieniłam, to zamiast margaryny, tak kiedyś powszechnej we wszystkich wypiekach, użyłam masła. Pyszne kruche ciasteczko,a w środku orzechowy, maślany krem-nic tylko zajadać.
Na ciasto:
500 g mąki krupczatki
250 g masła
3/4 szklanki cukru pudru
1 duże żółtko
1 łyżeczka dobrego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
Na krem:
1 szklanka kwaśnej śmietany 30%
250 g masła
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
200 g mielonych orzechów włoskich
500 g mąki krupczatki
250 g masła
3/4 szklanki cukru pudru
1 duże żółtko
1 łyżeczka dobrego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
Na krem:
1 szklanka kwaśnej śmietany 30%
250 g masła
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
200 g mielonych orzechów włoskich
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia dodać zimne masło i posiekać je z mąką. Następnie dodać resztę składników i bardzo szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na 1 h do lodówki, aby odpoczęło.
Piekarnik zagrzać do 180 st C. Żeliwne foremki cienko wyklejać cienko ciastem, ciasta nie może być za dużo, ponieważ jeszcze urośnie i zmieści nam się mało kremu. Ciasteczka piec przez 10 minut, a następnie wyciągnąć z foremek i zostawić do ostudzenia.
Krem. Aby uzyskać kwaśną śmietankę 30% dzień wcześniej dodaję do niej 1 łyżkę kwaśnej śmietany lub parę ziarenek kwasku cytrynowego, odstawiam na noc w ciepłe miejsce, rano śmietanka jest gęsta i kwaśna.
Masło miksować z cukrem pudrem, następnie porcjami dodawać śmietanę i sok z cytryny, na samym końcu dodać mielone orzechy, zmiksować na jednolity krem.
Połówki ciasteczek napełniać kremem i łączyć ze sobą w "orzeszek", odstawić na godzinę do lodówki. Smacznego!
Piekarnik zagrzać do 180 st C. Żeliwne foremki cienko wyklejać cienko ciastem, ciasta nie może być za dużo, ponieważ jeszcze urośnie i zmieści nam się mało kremu. Ciasteczka piec przez 10 minut, a następnie wyciągnąć z foremek i zostawić do ostudzenia.
Krem. Aby uzyskać kwaśną śmietankę 30% dzień wcześniej dodaję do niej 1 łyżkę kwaśnej śmietany lub parę ziarenek kwasku cytrynowego, odstawiam na noc w ciepłe miejsce, rano śmietanka jest gęsta i kwaśna.
Masło miksować z cukrem pudrem, następnie porcjami dodawać śmietanę i sok z cytryny, na samym końcu dodać mielone orzechy, zmiksować na jednolity krem.
Połówki ciasteczek napełniać kremem i łączyć ze sobą w "orzeszek", odstawić na godzinę do lodówki. Smacznego!
p.s.do kremu można dodać troszkę spirytusu
Orzeszki, smakiem z dzieciństwa! Najlepsze!
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam!
UsuńA ile wychodzi z porci
OdpowiedzUsuńOk 50 gotowych ciasteczek
UsuńCzy można piec ciasteczka w formie na kuchni gazowej
OdpowiedzUsuńOczywiście
UsuńWitam.Niestety nie moge jesc glutenu,czy mialaby Pani przepis na ciasto do tych orzeszkow na bazie maki np: owsianej,z ciecierzycy,kasztanowej,gryczanej lub innej bezglutenowej?
OdpowiedzUsuńNiestety takiego przepisu nie posiadam:(
UsuńCzy foremki żeliwne trzeba czymś wysmarować, czy od razu wyklejać ciastem?
OdpowiedzUsuńNie sparuje foremek
Usuń