Bardzo efektowne jajka faszerowane na wielkanocny stół to moja propozycja na urozmaicenie świątecznych potraw. Oboje z mężem uwielbiamy zielony groszek, więc padło właśnie na niego, urody potrawie dodaje czerwony marmurek powstały od gotowania jajek w potłuczonej skorupce w wywarze z buraka.
4 jajka
1 mały burak
1 łyżeczka octu
1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku
2 łyżeczki majonezu
sól i pieprz
1 mały burak
1 łyżeczka octu
1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku
2 łyżeczki majonezu
sól i pieprz
Jajka gotować przez 5 minut od zagotowania, następnie wyciągnąć je z wody potłuc delikatnie skorupkę. Do wody wkroić buraka i dodać ocet, włożyć do tego jajka, gotować jeszcze 10 minut, odstawić w wodzie z burakiem do ostygnięcia.
Jajka przeciąć i wyjąć żółtka. Mrożony groszek gotować w posolonej wodzie do miękkości, następnie go odcedzić i ostudzić. Groszek dodać do żółtek, dodać sól i pieprz oraz majonez, rozdrobnić blenderem.
Powstałą masą napełnić rękaw cukierniczy z gwiazdkową tylką. Napełnić masą jajka, podawać schłodzone.Smacznego!
Jajka przeciąć i wyjąć żółtka. Mrożony groszek gotować w posolonej wodzie do miękkości, następnie go odcedzić i ostudzić. Groszek dodać do żółtek, dodać sól i pieprz oraz majonez, rozdrobnić blenderem.
Powstałą masą napełnić rękaw cukierniczy z gwiazdkową tylką. Napełnić masą jajka, podawać schłodzone.Smacznego!
Wyglądają bardzo apetycznie. Super pomysł z tym gotowaniem jajek z burakiem :)
OdpowiedzUsuńDziękuję
Usuń