Jajka faszerowane-kurczaczki wielkanocne

Łatwe w przygotowaniu, smaczne, a do tego piękna ozdoba stołu wielkanocnego. A od kiedy mam córeczkę z większą przyjemnością wykonuję tego typu przekąski. Dziś patrząc na kurczaczki powiedziała, że me me już było, pi pi jest więc zamówiła sobie jeszcze krowę (mu mu) i piesia:))


5 jajek
1.5 łyżki majonezu
szczypta kurkumy
pieprz
sól
10 ziaren pieprzu lub ziela angielskiego
papryka konserwowa
natka pietruszki


Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Dół białek ściąć delikatnie, aby kurczaczki mogły stać.Za pomocą bardzo ostrego noża odciąć górę białka we wzorek pękniętej skorupki-zygzak. Żółtka wyciągnąć do miseczki dodać do nich majonez, kurkumę, sól i pieprz, wszystko wymieszać widelcem, dokładnie rozgniatając, aż masa będzie gładka. Masę z żółtek przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką gwiazdką. Napełnić masą białka, nałożyć "czapeczki". Z ziarenek zrobić oczka, papryki dziubek i łapki a z natki skrzydełka. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne