Łatwe w przygotowaniu, smaczne, a do tego piękna ozdoba stołu wielkanocnego. A od kiedy mam córeczkę z większą przyjemnością wykonuję tego typu przekąski. Dziś patrząc na kurczaczki powiedziała, że me me już było, pi pi jest więc zamówiła sobie jeszcze krowę (mu mu) i piesia:))
5 jajek
1.5 łyżki majonezu
szczypta kurkumy
pieprz
sól
10 ziaren pieprzu lub ziela angielskiego
papryka konserwowa
natka pietruszki
1.5 łyżki majonezu
szczypta kurkumy
pieprz
sól
10 ziaren pieprzu lub ziela angielskiego
papryka konserwowa
natka pietruszki
Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Dół białek ściąć delikatnie, aby kurczaczki mogły stać.Za pomocą bardzo ostrego noża odciąć górę białka we wzorek pękniętej skorupki-zygzak. Żółtka wyciągnąć do miseczki dodać do nich majonez, kurkumę, sól i pieprz, wszystko wymieszać widelcem, dokładnie rozgniatając, aż masa będzie gładka. Masę z żółtek przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką gwiazdką. Napełnić masą białka, nałożyć "czapeczki". Z ziarenek zrobić oczka, papryki dziubek i łapki a z natki skrzydełka. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz