Trochę włoska, trochę polska-zapiekanka makaronowa,po raz kolejny i znów w innym wydaniu.Prosta i szybka w przygotowaniu zapiekanka z mnóstwem warzyw . Pełna aromatów warzyw i ziół, do tego pyszna szynka i ser. Jest to super propozycja na tzw. sprzątanie lodówki:))
300 g makaronu kokardki
2 małe czerwone papryki
250 g brązowych pieczarek
300 g szynki gotowanej
2 czerwone cebule
100 g kukurydzy konserwowej
300 g sera mozzarella
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki bazylii
sól i pieprz
1 łyżeczka pesto
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
2 łyżki masła
2 łyżki bułki tartej
2 jajka
1. Cebulę obrać. Pieczarki oczyścić, a papryki umyć i pozbawić gniazd nasiennych.
2. Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w piórka , a paprykę w paseczki. Wszystko podsmażyć na łyżce masła. W czasie smażenia doprawić solą, pieprzem, oregano i bazylią.
3. Szynkę pokroić w półcentymetrową kosteczkę. Makaron ugotować al'dente i ostudzić. Ser zetrzeć na tarce.
4. Formę żaroodporną wysmarować pozostałą łyżką masła i wysypać bułką tartą. Na dno naczynia wyłożyć makaron. Jajka roztrzepać z pesto i ziołami prowansalskimi, zalać nimi makaron. Na makaron wyłożyć 1/3 sera, następnie szynkę, oraz podsmażone i przestudzone warzywa i grzyby.
5. Wszystko przykryć pozostałym serem.
6. Na samym końcu zapiekankę posypać kukurydzą. Piec przez godzinę w 180 st C w nagrzanym piekarniku. Podawać z ulubionym sosem. Smacznego!
Ilu jajek używasz do tego przepisu?
OdpowiedzUsuńSkładnimi juz uzupełnuone, pozdr
Usuń