Coś mnie ostatnio na tradycyjne wzięło, jakoś tak do babcinych przepisów bardziej ciągnie i trochę mniej eksperymentuję. Tym razem prosta pieczeń schabowa. Delikatny pieczony schab w tradycyjnym sosie pieczeniowym, to moja propozycja na niedzielny obiad. Danie nieskomplikowane, a pięknie się prezentuje, do tego pyrki, kapucha zasmażana i można podejmować gości. Smacznie i prosto:)
600-700 g niezbyt chudego schabu
1 duża marchew
1 pietruszka
kawałek pora
kawałekselera
1 duża cebula
ziele angielski
2 ząbki czosnku
2 listki laurowe
liść laurowy
majeranek
sól, pieprz
4 łyżki oleju.
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
1 duża marchew
1 pietruszka
kawałek pora
kawałekselera
1 duża cebula
ziele angielski
2 ząbki czosnku
2 listki laurowe
liść laurowy
majeranek
sól, pieprz
4 łyżki oleju.
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
Czosnek przecisnąć przez praskę, listki laurowe pokruszyć, wszystkie przyprawy wymieszać ze sobą i zamarynować nimi mięso, odstawić na ok godzinę (można na dłużej). Następnie mięso obsmażyć na oleju ze wszystkich stron i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Warzywa obrać, umyć i pokroić, a następnie ułożyć równomiernie obok mięsa. Piec 60-80 min w temp. 180 st C pod przykryciem. Następnie wyjąć mięso i odstawić aby odpoczęło. Wywar z mięsa i warzyw przecedzić.
Na patelni zrobić ciemna zasmażkę z mąki i masła, a następnie dodać do niej wywar z mięsa i warzyw.
Mięso pokroić w 1 cm plastry, podawać z przygotowanym sosem pieczeniowym. Smacznego!
Warzywa obrać, umyć i pokroić, a następnie ułożyć równomiernie obok mięsa. Piec 60-80 min w temp. 180 st C pod przykryciem. Następnie wyjąć mięso i odstawić aby odpoczęło. Wywar z mięsa i warzyw przecedzić.
Na patelni zrobić ciemna zasmażkę z mąki i masła, a następnie dodać do niej wywar z mięsa i warzyw.
Mięso pokroić w 1 cm plastry, podawać z przygotowanym sosem pieczeniowym. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz