Niektórzy z wycieczek przywożą sobie magnesy na lodówkę, inni znów pamiątki i maskotki, a ja zawsze jakąś szamę. Mam tak, że tylko zobaczę jakiś niedostępny u nas produkt i już myślę z czym to połączyć, żeby było smacznie. Na straganie w Zakopanym zobaczyłam bundz, i już wiedziałam, że muszę go mieć i wyczarować z niego coś pysznego. Bundz to delikatny, mocno śmietankowy serek (w smaku trochę przypomina mozzarellę), pierwszy skrzep do produkcji oscypków. Tak powstała pierś kurczaka w śmietanowym sosie, do tego brokuły i niezwykle delikatny bundz, to wszystko podałam z makaronem kokardki. Wyszło naprawdę smacznie, więc polecam zrobić to ekspresowe danie, jeżeli tylko będziecie mieli dostęp do tego podhalańskiego sera.
250 g makaronu kokardki
1 pierś z kurczaka
200 g sera bundz
500 g mrożonego lub świeżego brokuła
1 cebula
1 ząbek czosnku
200 g śmietanki 30%
natka pietruszki
1 łyżka oleju
sól i pieprz
1 pierś z kurczaka
200 g sera bundz
500 g mrożonego lub świeżego brokuła
1 cebula
1 ząbek czosnku
200 g śmietanki 30%
natka pietruszki
1 łyżka oleju
sól i pieprz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz