U mnie oczywiście makaron (czemu nie urodziłam w słonecznej Italii?) z przepysznymi dodatkami: klasyczne połączenie gruszki i serów pleśniowych do tego aromat rozmarynu, i moje ulubione orzechy włoskie. Gorgonzola to ser pleśniowy pochodzący z Włoch, który ułatwia trawienie tłuszczów i białek. Ser blue pełny witamin A, D czy K. Gruszki zawierające między innymi potas i sód, które obniżają ciśnienie. I oczywiście orzechy i oliwa z oliwek zaletach nie ma co pisać, bo każdy wie,że są mega zdrowe. Tak, że sałatka nie dość, że pyszna to jeszcze zdrowa.
mała garść makaronu kokardki
kilka orzechów włoskich
5 dag sera gorgonzola
2 dag sera blue
1 twarda gruszka
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
1 gałązka rozmarynu
sól i pieprz
listki rozmarynu
Makaron gotujemy al'dente i studzimy. Na patelni rozgrzewamy syrop klonowy, oliwę i sok z cytryny z gałązką rozmarynu. Gruszkę myjemy, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy w ósemki i karmelizujemy na patelni, na koniec dodajemy ser blue i czekamy aż się rozpuści ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Na talerzu wykładamy makaron następie układamy gruszki. Ser gorgonzola kroimy w kostkę a orzechy rozdrabniamy.Gruszki posypujemy serem i orzechami wszystko polewamy sosem z patelni. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz