Zupa grzybowa

 W sezonie na grzyby nie może być lepszej zupy. Pachnąca lasem z dużą ilością grzybów leśnych z dodatkiem zielonej pietruszki. Poza sezonem można ją ugotować z grzybów mrożonych, będzie również doskonałą alternatywą dla barszczu czerwonego na wigilijnym stole, pomijamy wtedy w przepisie śmietanę. Jeżeli chcemy wywar można przygotowań na przykład na skrzydełkach, jednak na Wigilię zupa musi być bez mięsa.






400 g grzybów leśnych u mnie świeże, ale mogą być mrożone
2 suszone grzybki
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
biała część pora
1/8 selera
2 duże cebule
2 łyżki masła
sól, pieprz
1 listek laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego 
300 g makaronu łazankowego lub kokardki
natka pietruszki
kwaśna śmietana



Warzywa obrać i umyć, marchew pokroić w plasterki. Zalać 2 litrami wody, dodać przyprawy, pokruszyć suszone grzyby i ugotować wywar, w razie potrzeby uzupełniać płyn. Grzyby dokładnie oczyścić i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle, a następnie dodać grzyby i smażyć, aż cała woda z grzybów odparuje. Z wywaru usunąć wszystkie warzywa oprócz marchewki, następnie dodać do niego grzyby i gotować jeszcze ok. 20 minut. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Zupę podawać z makaronem, posypaną pietruszką i z kleksem śmietany. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne