Pyszny słony łosoś w szpinakowej roladzie z serkiem śmietankowym, to danie zarówno na świąteczny stół jak i na karnawałowe imprezki. Rolada choć wygląda na trudną jest bardzo łatwa w przygotowaniu.
400 g mrożonego szpinaku
4 jajka
200 g serka śmietankowego
250 g wędzonego łososia
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
1 łyżka mąki pszennej
sól
Szpinak usmażyć na rozgrzanym maśle, kiedy jest już podsmażony dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól pieprz i gałkę muszkatołową. Odstawić szpinak do ostygnięcia. Białka oddzielić od żółtek. Do szpinaku dodać żółtka i mąkę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć ze szpinakiem. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i na papierze rozsmarować masę szpinakową. Piec w 180 st C przez 15 min. Po wyciągnięciu z piekarnika zwinąć w roladę i zostawić do ostygnięcia.
Serek śmietankowy doprawić solą i pieprzem, rozsmarować go na szpinakowym biszkopcie i równomiernie wyłożyć na to wędzonego łososia, ponownie zwinąć w roladę. Owinąć folią spożywczą i odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie kroić w równe plasterki. Podawać z cząstkami cytryny. Smacznego!
Serek śmietankowy doprawić solą i pieprzem, rozsmarować go na szpinakowym biszkopcie i równomiernie wyłożyć na to wędzonego łososia, ponownie zwinąć w roladę. Owinąć folią spożywczą i odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie kroić w równe plasterki. Podawać z cząstkami cytryny. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz