Dopóki jeszcze śliwki w sklepach polecam bardzo smaczne i delikatne ciacho mojego pomysłu. Niezwykle kruche ciasto ze śliwkami węgierkami zatopionymi w galaretce, do tego świeży śmietanowy krem z mascarpone i to wszystko posypane kakao i cynamonem- jak dla mnie rewelacja. Ciasto nie jest za słodkie, a wykonanie niezbyt trudne, na weekend jak znalazł. Z wykonaniem miałam małe problemy, bo Hania moja córeczka na sam widok jakiegokolwiek miksera, malaksera, czy robota kuchennego płacze (nie wiem jaka jest zależność, bo gdy słyszy piłę łańcuchową,kiedy ojciec tnie drzewo, tonie płacze) , ale przekupiłam ją kremem i dałyśmy radę:)))
Na kwadratową tortownicę 24x24cm
Na kruche ciasto:
2 szklanki mąki (250ml)
125g zimnego masła
1/2 szklanki cukru pudru
2 żółtka
1 całe jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat migdałowy
Na galaretkę:
800 g śliwek węgierek
2 łyżki cukru
1 szklanka wody
30 g żelatyny
Na krem:
600 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
3 łyżeczki żelatyny
2 łyżki cukru pudru
1/3 szklanki wody
2 łyżeczki kakao
1/2 łyżeczki cynamonu
Na kruche ciasto:
2 szklanki mąki (250ml)
125g zimnego masła
1/2 szklanki cukru pudru
2 żółtka
1 całe jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat migdałowy
Na galaretkę:
800 g śliwek węgierek
2 łyżki cukru
1 szklanka wody
30 g żelatyny
Na krem:
600 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
3 łyżeczki żelatyny
2 łyżki cukru pudru
1/3 szklanki wody
2 łyżeczki kakao
1/2 łyżeczki cynamonu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz