Kruche ciasto ze śliwkami w galaretce i kremem

Dopóki jeszcze śliwki w sklepach polecam bardzo smaczne i delikatne ciacho mojego pomysłu.  Niezwykle kruche ciasto ze śliwkami węgierkami zatopionymi w galaretce, do tego świeży śmietanowy krem z mascarpone i to wszystko posypane kakao i cynamonem- jak dla mnie rewelacja. Ciasto nie jest za słodkie, a wykonanie niezbyt trudne, na weekend jak znalazł. Z wykonaniem miałam małe problemy, bo Hania moja córeczka na sam widok jakiegokolwiek miksera, malaksera, czy robota kuchennego płacze (nie wiem jaka jest zależność, bo gdy słyszy piłę łańcuchową,kiedy ojciec tnie drzewo, tonie płacze) , ale przekupiłam ją kremem i dałyśmy radę:)))


Na kwadratową tortownicę 24x24cm
Na kruche ciasto:
2 szklanki mąki (250ml)
125g zimnego masła
1/2 szklanki cukru pudru
2 żółtka
1 całe jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat migdałowy

Na galaretkę:
800 g śliwek węgierek
2 łyżki cukru 
1 szklanka wody
30 g żelatyny

Na krem:
600 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
3 łyżeczki żelatyny
2 łyżki cukru pudru
1/3 szklanki wody
2 łyżeczki kakao
1/2 łyżeczki cynamonu


 Hania wcina krem:)))


  • Kruche ciasto ze śliwkami w galaretce i kremem1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia następnie dodać cukier, zimne masło, żółtka, jajo i aromat. Wszystko razem posiekać za pomocą noża lub specjalnej "siekaczki" do kruchego. Zagnieść szybko ciasto zawinąć w folię i umieścić w lodówce na co najmniej pół godziny.
    Po tym czasie ciasto rozwałkować na wielkość blaszki, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Zrobić w                                                    cieście dziurki widelcem, aby równo rosło. Piec w                                                    nagrzanym do 180 st C piekarniku przez 20 minut, aż                                              ciasto się zarumieni. Upieczone ciasto ostudzić.
  • Kruche ciasto ze śliwkami w galaretce i krememŚliwki umyć, wypestkować i pokroić na ćwiartki. Zasypać cukrem, zalać wodą i zagotować.
  • Kruche ciasto ze śliwkami w galaretce i krememŚliwki zdjąć z ognia i dodać żelatynę, bardzo dokładnie wymieszać. Kiedy galaretka zacznie tężeć wyłożyć ją równomiernie na ciasto. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
  • Kruche ciasto ze śliwkami w galaretce i krememŻelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Bardzo zimną śmietanę ubijać, pod koniec ubijania dodać cukier puder, a następnie mascarpone, dokładnie zmiksować. Na samym końcu dodać zimną już żelatynę, krótko zmiksować. Krem natychmiast wyłożyć na śliwkową galaretkę, bo będzie szybko tężał.
    Kakao wymieszać z cynamonem i posypać krem. Odstawić ciasto do lodówki na 2 h. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne