1 kg ziemniaków
1/2 pęczka szczypiorku
2 cebulki dymki
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
Sól
Pieprz
Ponad to:
Olej do smażenia
Kwaśna śmietana
Szczypiorek i dymkę posiekać. Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Zlać płyn z ziemniaków do miseczki, odstawić i kiedy osadzi się krochmal dodać go do startych ziemniaków. Do ziemniaków dodać również posiekaną cebulkę, szczypiorek oraz mąkę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać. Na rozgrzany olej łyżką nakładać placki i smażyć z obu stron na złoto. Po zdjęciu z patelni osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, podawać gorące z kwaśną śmietaną. Smacznego!
Pyszne placki. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2018! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń