Placki ziemniaczane ze szczypiorkiem i kwaśną śmietaną

 Placki uwielbiam odkąd pamiętam, smażyła je dla nas moja babcia w przemysłowych ilościach, chrupiące, pachnące cebulką-pyszne. Brało się takie 2-3 placki i biegło się na podwórko, a na podwórku oczywiście "daj jednego","daj gryza":)))  U mnie dziś tradycyjne placki ziemniaczane z dużą ilością szczypiorku podane z kleksem kwaśnej śmietany.





1 kg ziemniaków
1/2 pęczka szczypiorku
2 cebulki dymki
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
Sól
Pieprz

Ponad to:
Olej do smażenia

Kwaśna śmietana


 Szczypiorek i dymkę posiekać. Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Zlać płyn z ziemniaków do miseczki, odstawić i kiedy osadzi się krochmal dodać go do startych ziemniaków. Do ziemniaków dodać również posiekaną cebulkę, szczypiorek oraz mąkę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać. Na rozgrzany olej łyżką nakładać placki i smażyć z obu stron na złoto. Po zdjęciu z patelni osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, podawać gorące z kwaśną śmietaną. Smacznego!

1 komentarz:

  1. Pyszne placki. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2018! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Popularne