Tradycyjne krokiety z mięsem i kapustą kiszoną z dużą ilością pieprzu. Chrupiąca panierka z zewnątrz i mięciutkie wnętrze. Podałam oczywiście z barszczykiem czerwonym. Doskonałe na obiad i na dużą i małą imprezę. Jedliśmy tym razem trzy dni pod rząd, bo mężowi tak smakowały, ale często robię większą ilość krokietów i je zamrażam. Jeżeli nie mam czasu gotować, lub niespodziewanie zjawią się goście, odgrzewam takie krokieciki w piekarniku i mam gotowy posiłek w kilka chwil.
Na farsz
600 g łopatki wieprzowej
400 g kiszonej kapusty
2 cebule
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 listki laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
sól
pieprz
Na naleśniki 15 szt
1 i 1,2 szklanki mąki krupczatki
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
6 łyżek oleju rzepakowego
1 jajko
szczypta soli
Ponad to:
olej do smażenia
bułka tarta
4 jajka
sól i pieprz
- Naleśniki. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, olej, mleko, wodę i jajko, zmiksować. Gotowe ciasto odstawić na pół godziny aby mąka napęczniała. Smażyć naleśniki z obu stron już na suchej patelni.
Farsz. Mięso z zielem angielskim, listkiem laurowymi i solą ugotować do miękkości. Kapustę odcisnąć z nadmiaru kwasu, dodać listek, ziele i pieprz,ugotować do miękkości. Cebulkę posiekać i podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu na złoto. Mięso przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Ugotowaną kapustę drobno pokroić. Do kapusty dodać cebulę, mięso, koncentrat pomidorowy i przyprawy, dokładnie wymieszać. Należy dodać sporo pieprzu.
Tak przygotowany farsz rozsmarować na naleśnikach i delikatnie zawijać je w roladki. Jajka rozkłócić z mlekiem solą i pieprzem. Krokiety panierować najpierw w jajku, a potem w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto. Podawać gorące z czerwonym barszczykiem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz