Tort czekoladowy z kabaczka z kremem z czarnej porzeczki

 Cukinię (polska nazwa kabaczek) można wykorzystać na wiele sposobów, jednym z nich jest ciasto czekoladowe-u mnie w formie tortu z kremem. Ciasto, za sprawą kabaczka jest miękkie i wilgotne, a do tego kwaskowy krem budyniowy z czarnej porzeczki.Nic tylko zajadać:)



Na tortownicę o średnicy 24 cm

Ciasto:
200 g czekolady deserowej
400 g kabaczka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 duże jaja
200 g mąki 
100 ml oleju
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
2/3 szkanki cukru

Krem porzeczkowy:
słoik czarnej porzeczki (ok. 300 ml)
2 słodzone budynie wiśniowe
300 g masła 82%
2 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Ponad to:
100 g gotowej polewy czekoladowej



  •   Kabaczek obieramy usuwamy nasiona i trzemy na tarce o grubych oczkach, ma go być już po obraniu i odrzuceniu ziaren 400 g. Czekoladę rozpuszczamy nad parą. Jajka miksujemy z cukrem, następnie dodajemy olej i suche składniki, na samym końcu dodajemy wystudzoną, rozpuszczona czekoladę. Do tak przygotowanego ciasta dodajemy starty kabaczek i dokładnie mieszamy. W tortownicy wykładamy papierem tylko dno, wlewamy ciasto i pieczemy 60-70 min. w 180 st. Pod koniec pieczenia można przykryć ciasto papierem, aby się nie spiekło jednak nie należy skracać czasu pieczenia, ponieważ będzie niedopieczone. Ciasto musi przejść "test suchego patyczka".
  •   Krem. Porzeczki zasypujemy cukrem i podgrzewamy przez chwilę na gazie tak aby powstał syrop, nie rozgotowujemy jednak owoców, bo będą nam one potrzebne do dekoracji. Porzeczki odcedzamy. Syrop przelewamy do miarki i uzupełniamy wodą tak aby otrzymać pół litra płynu.
    W jednej drugiej szklanki płynu rozpuszczamy budynie wraz z mąką ziemniaczaną, resztę płynu zagotowujemy. Gotujemy budynie i odstawiamy je do ostygnięcia. Warto gorący budyń przykryć folią spożywczą, aby nie powstał kożuch.
    Masło w temperaturze pokojowej spieniamy mikserem na puch i dodajemy po łyżce całkowicie zimnego budyniu, aż powstanie jednolita gładka masa.
  •   Zimne Ciasto przekrawamy na pół, przekładamy kremem porzeczkowym, odkładając 3-4 łyżki do dekoracji. Tort polewamy polewą czekoladową i dekorujemy pozostałym kremem i czarnymi porzeczkami. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne