Delikatna i lekka zupa krem, której smak został wydobyty poprzez pieczenie warzyw. Idealna zupa w letnim sezonie na patisony, kiedy chcemy zjeść coś lekkiego,a niekoniecznie się napchać. Zupę podałam z grzankami czosnkowymi, ale doskonale będzie do niej pasować groszek ptysiowy.
Na zupę
1kg Patisona
1 marchewka
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1 ziemniak
1 l bulionu warzywnego
1 łyżeczka kurkumy
szczypta chili
sól i pieprz
oregano
1 łyżka oleju
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Na grzanki
3 kromki chleba
1 łyżeczka oleju
szczypta oregano
1 ząbek czosnku
- Warzywa umyć, obrać i pokroić.
- Następnie ułożyć je na blasze wyłożonej papierem, skropić oliwą, posypać solą, pieprzem i oregano. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200 st C i piec o.k. 20 min (aż się zrumienią).
- Upieczone warzywa przełożyć do garnka z bulionem i dokładnie zmiksować blenderem. Następnie zupę zagotować i doprawić kurkumą, chili, solą i pieprzem.
- Z chleba odkroić skórki, pokroić w półcentymetrową kostkę, skropić olejem, dodać rozgnieciony ząbek czosnku i oregano wymieszać, Piec w piekarnik aż się zrumienią. Zupę podawać z grzankami i natką pietruszki. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz