Na biszkopt
5 łyżek mielonych orzechów laskowych
3 łyżki mąki pszennej
6 jajek
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
1/2 szklanki cukru
Na masę
1/2 l jagód
1/2 l borówek
3 łyżki żelatyny
4 łyżki cukru
1 kg sera 3-krotnie mielonego
1/2 szklanka gorącej wody
Ponad to
1 fioletowa galaretka
Biszkopt. Wszystkie suche składniki (prócz cukrów) wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukry, następnie dodawać po jednym żółtku nadal ubijając. Suche składniki stopniowo wmieszać za pomocą szpatułki w pianę z jajek. piec w wyłożonej papierem blaszce w 180 st przez 25 min.Zostawić do ostudzenia.Borówki i jagody umyć i osuszyć na durszlaku.Żelatynę zalać wodą i mieszać aż przestygnie i dokładnie się rozpuści. Ser zmiksować z cukrem, następnie dodać jagody i chwilę jeszcze miksować, ale tak aby nie rozdrobnić wszystkich jagód. Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Masę serową wylać na biszkopt i wstawić na chwilkę do lodówki.Na lekko stężałą masę jagodowo-serową wyłożyć równomiernie borówki. Galaretkę rozpuścić w 1/2 l wody i tężejącą wylać na masę. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Smacznego!
pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńDziekuję:)
Usuń