Pikantne węgierskie leczo z cukini

  Kiedy tylko nadchodzi sezon na cukinię, leczo to obowiązkowe danie w moim menu. Danie to pochodzi z Węgier w polskiej wersji tego dania najczęściej dodaje się kiełbasę, ja dodałam i kiełbasę i trochę boczku. Nie zabrakło też pieczarek i świeżych malinowych pomidorów. Leczo gotuję zawsze w wielkim żeliwnym garze, ale bez obaw, nigdy nie marnuje się ani krztyna:))


Składniki na garnek o pojemności 3,6 l
2 duże cukinie
2 czerwone papryki
35 dag pieczarek
2 duże cebule
1 papryczka chili
2 duże pomidory malinowe lub puszka krojonych pomidorów
25 dag wędzonego boczku
25 dag kiełbasy podwawelskiej
2 duże łyżki dobrego przecieru pomidorowego
1,4 łyżeczki chili w proszku
1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
1 duża łyżka sosu sojowego
sól, pieprz biały
4 łyżki oleju




  •  Kiełbasę i boczek pokroić w grubą kostkę i przesmażyć na 2 łyżkach oleju, zdjąć z patelni. Cebulę pokroić w piórka i również podsmażyć na pozostałym oleju. Zezłoconą cebulę wrzucić do żeliwnego garnka.
  •  Cukinię tylko umyć , nie obierać,  pokroić w grubą kostkę. Również pieczarki i pozbawioną gniazd nasiennych paprykę tak samo pokroić.
  • Warzywa dołożyć do cebuli i podlać ok 1/2 szklanki wody i delikatnie posolić, aby warzywa miały się w czym dusić. Dusić wszystko ok 30 min.
  •  Po 30 min dodać pokrojone pomidory,bardzo drobno posiekana papryczkę chili wraz z pestkami, oraz przecier pomidorowy i podsmażony boczek z kiełbasą, dusić jeszcze 10 min. Doprawić wszystko do smaku sosem sojowym, słodką papryką, solą i pieprzem. Smacznego!
p.s.Jeżeli nie lubimy ostrych potraw, należy pozbyć się gniazda nasiennego z papryczki chili przed dodaniem do potrawy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne