Schabowe z kością "po włosku"

Pyszne pełne warzyw i ziół danie, a do tego dla wielbicieli mięsa schabowy z kością, w którym dodatek majonezu sprawia, że jest on niezwykle soczysty. Na dodatek mamy całe kompletne danie obiadowe za jednym pieczeniem.




2 duże kotlety schabowe z kością
4 duże pieczarki
1 średnia cebula
2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
450 g mrożonych warzyw na patelnie włoskich
1/2 puszki zielonego groszku
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
świeże listki bazylii i oregano

do panierowania:
mąka
2 jajka
2 łyżeczki majonezu
2 łyżeczki mleka
sól i pieprz

olej do smażenia




  • Kotlety schabowe z kością "po włosku"Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Cebulę obrać pokroić w piórka, podsmażyć razem na 1 łyżce oliwy z suszonych pomidorów.
  • Schabowe z kością  "po włosku"Kotlety rozbić doprawić solą, pieprzem, ziołami suszonymi i granulowanym czosnkiem. Jajka roztrzepać z majonezem, mlekiem i przyprawami. Kotlety panierować w mieszance majonezowo-jajecznej a następie w mące i smażyć na rozgrzanym oleju na małym ogniu. po usmażeniu z obu stron przełożyć do brytfanki lub naczynia żaroodpornego. Na pozostałej łyżce oleju z suszonych pomidorów podsmażyć warzywa na patelnię-ok 10 min, doprawić przyprawami. Do brytfanki z kotletami dodać warzywa, groszek z puszki i pieczarki z cebulą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st przez ok. 20-30 min. Przed podaniem udekorować świeżymi listkami bazylii i oregano. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne