300 g kurek
2 piersi z kurczaka
200 g śmietanki 30%
400 g makaronu tagiatelle
1 cebula
1 łyżka masła
posiekana natka pietruszki
sól i pieprz
. Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i posiekać. Kurki oczyścić bardzo dokładnie, jeżeli trzeba opłukać. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć na nim cebulę, gdy cebula się zeszkli dodać kurki, podsmażać je 5 min, następnie dodać pierś z kurczaka, dodać soli i pieprzu i smażyć ,aż mięso się zrumieni. Następnie podlać 1 szklanką wody, dusić grzyby bez przykrycia aż cała woda odparuje, a grzyby zmiękną. Dodać śmietankę, doprawić do smaku i trzymać na ogniu aż sos zgęstnieje.Po zdjęciu z ognia dodać natkę pietruszki i dokładnie wymieszać. Makaron ugotować al'dente, podawać z gorącym sosem. Smacznego!
Czasami w biedrze kupuje sobie kurki mrożone i robie z makaronem. Generalnie kurki + śmietana = uczta dla kubków smakowych :)
OdpowiedzUsuńTeż tak myślę, to genialne połączenie:)
Usuń