Makaron tagliatelle z kurczakiem w sosie kurkowym

  Na straganach pojawiły się już kurki, a to moje ulubione grzyby. Uwielbiam też makaron o czym pisałam już nie raz, dla mnie to danie to istna uczta. Zapraszam na pyszny makaron z kurczakiem w sosie kurkowym, który przygotujecie naprawdę ekspresowo.




300 g kurek
2 piersi z kurczaka
200 g śmietanki 30%
400 g makaronu tagiatelle
1 cebula
1 łyżka masła
posiekana natka pietruszki
sól i pieprz





. Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i posiekać. Kurki oczyścić bardzo dokładnie, jeżeli trzeba opłukać. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć na nim cebulę, gdy cebula się zeszkli dodać kurki, podsmażać je 5 min, następnie dodać pierś z kurczaka, dodać soli i pieprzu i smażyć ,aż mięso się zrumieni. Następnie podlać 1 szklanką wody, dusić grzyby bez przykrycia aż cała woda odparuje, a grzyby zmiękną. Dodać śmietankę, doprawić do smaku i trzymać na ogniu aż sos zgęstnieje.Po zdjęciu z ognia dodać natkę pietruszki i dokładnie wymieszać. Makaron ugotować al'dente, podawać z gorącym sosem. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Czasami w biedrze kupuje sobie kurki mrożone i robie z makaronem. Generalnie kurki + śmietana = uczta dla kubków smakowych :)

    OdpowiedzUsuń

Popularne