Składniki
Na ciasto blaszka 24cmx24cm:
3 szklanki mąki (poj. 250ml)
1 szklanka mleka
2/3 szklanki cukru
2 jajka
6 łyżek oleju
30 g drożdży
Na kruszonkę:
8 łyżek mąki
4 łyżki cukru
3 łyżki masła
Ponad to:
1 szklanka jagód
1 szklanka czereśni
cukier puder do posypania
3 szklanki mąki (poj. 250ml)
1 szklanka mleka
2/3 szklanki cukru
2 jajka
6 łyżek oleju
30 g drożdży
Na kruszonkę:
8 łyżek mąki
4 łyżki cukru
3 łyżki masła
Ponad to:
1 szklanka jagód
1 szklanka czereśni
cukier puder do posypania
Mleko podgrzać i wymieszać z drożdżami i 1/2 szklanki mąki. Jajka roztrzepać z cukrem, dodać drożdże z mąką i mlekiem, olej i resztę mąki, dokładnie wymieszać wszystko łyżką. Przykryć ściereczką i odstawić na chwilę do wyrośnięcia. W tym czasie owoce umyć, czereśnie wypestkować i podzielić na połówki. Z mąki, masła i cukru zagnieść kruszonkę. Ciasto wylać na wysmarowaną masłem blaszkę, wyłożyć równomiernie owoce i pokryć kruszonką. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40 min. Podawać posypane cukrem pudrem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz